6 productiviteitstips om fitter te worden
Productiviteitstips gaan vaak over e-mails wegwerken en taken afvinken. Je kunt de tips ook toepassen op gezonder leven en fit worden.
Werk en gezin komen bij mij altijd op de eerste plaats. Prima natuurlijk, maar het zorgt ervoor dat sporten en leuke dingen voor mezelf doen er wel eens bij inschieten. Ik weet dat sporten nuttig en noodzakelijk is, maar voor een bezig baasje zoals ik, zitten er ook een paar nadelen aan: omkleden en naar de sportschool gaan kost tijd, als je meedoet aan groepslessen kun je een uur lang niet op je smartphone kijken en er zijn altijd deadlines en belangrijke klussen die even moeten blijven liggen. Toch heb ik dankzij mijn drukke schema manieren gevonden om toch te kunnen sporten - zonder schuldgevoel. In dit artikel lees je 10 tips hoe ook jij tijd kunt maken voor jezelf.
Er zullen mensen zijn die zeggen: je kunt best wel even zonder smartphone. Voor heel wat mensen zal dat klopen, maar omdat ik een drukbezochte nieuwssite heb, moet ik wel de hele dag connected zijn. Eén van onze succesfactoren is dat mensen nieuwtjes altijd meteen op iCulture.nl kunnen lezen en bezoekers hebben er geen boodschap aan als ik ‘s ochtends pas na tienen begin te werken, omdat ik eerst uitgebreid wil sporten. Ik moest dus iets anders verzinnen om productief te kunnen zijn tijdens het sporten. En dat is gelukt.
1 - Koop een loopband
Hardlopen is een productiviteitskiller: je kunt tijdens het hardlopen geen e-mail lezen of het nieuws volgen. Tenzij je een loopband in huis haalt. Een eigen loopband betekent dat je ‘s ochtends uit bed meteen in je sportkleren kunt schieten, om te gaan rennen. Na afloop sta je binnen een minuut onder de douche. Eén van onze slaapkamers is nu een fitnesskamer, waar we ook een tv-scherm hebben opgehangen. Ik gebruik het om RSS-feeds te kunnen lezen en gebruik daarvoor de app Feedly, omdat je daarmee met vingerbewegingen door de lijstjes kunt bladeren. De app projecteer ik via AirPlay op het tv-scherm. Er verschijnen steeds zes nieuwtjes tegelijk op het scherm, een ideaal aantal om het overzichtelijk te houden. Per zes stuks veeg ik ze weg, zodat ik tijdens een halfuurtje hardlopen en snelwandelen honderden nieuwtjes kan bekijken.
2 - Gebruik spraakherkenning
Ben ik klaar met nieuwslezen, dan ga ik door met het beantwoorden van e-mail. Soms zijn er e-mailtjes die maar blijven liggen, omdat het intikken van een antwoord nogal veel werk is. Maar juist bij die langere antwoorden is inspreken ideaal: je babbelt wat in de microfoon van je smartphone (tip: gebruik een headset) en voor je het weet heb je drie alinea’s tekst. In iOS 8 is Nederlandse spraakherkenning standaard aanwezig. Vooraf de spraakherkenning trainen is tegenwoordig niet meer nodig, als je maar vooraf de leestekens even goed inprent. Dubbele punt, nieuwe regel, komma, het spreekt allemaal vanzelf. Op Android-toestellen zit al sinds 2010 Nederlandse spraakherkenning. E-mail beantwoorden kan tijdens het hardlopen, fietsen, op de roeimachine, op de elliptische trainer en zelfs als je even moet pauzeren tijdens krachtsportoefeningen.
3 - Luister naar audioboeken
Sommige boeken zou je graag willen lezen, maar je komt er niet aan toe. Een audioboek is dé oplossing. Als je buitenshuis gaat hardlopen of fietsen vervang de muziek dan eens door een luisterboek. Biografieën, zelfhulpboeken en romans vind ik het meest geschikt om te luisteren, omdat die vooral bedoeld zijn voor inspiratie. Managementboeken en studieboeken zijn minder geschikt, omdat je notities wilt maken en zinnen markeren. Dat lukt niet als je onderweg bent en zou leiden tot teveel onderbrekingen. Het boek moet je sportprestaties niet in de weg zitten. Het enige wat je wilt is een prettige stem in je oor, met een verhaal dat gemakkelijk te volgen is. Geen zware kost. Helpt ook goed tegen verveling tijdens het hardlopen.
4 - Gebruik de Pomodoro-techniek
Misschien gebruik je de Pomodoro-techniek al om geconcentreerd te werken aan een bepaalde taak. Je gaat 25 minuten aan de slag en neemt daarna even pauze. Die 25 minuten zijn ook de ideale tijdsduur om even te gaan sporten. Als je thuis werkt, trek je ‘s ochtends vroeg meteen je sportkleren aan. Begin met 25 minuten sporten, neem 5 minuten pauze en ga vervolgens 25 minuten bezig met bureauwerk. Als je de smaak te pakken hebt pak je nogmaals 25 minuten om te sporten.
5 - Stop met de sportschool
Sportscholen zijn een ideale plek om even je zinnen te verzetten, even helemaal jezelf af te sluiten van de buitenwereld. Maar als bezig baasje wil je dat niet. Helemaal afsluiten voor de buitenwereld bewaar je liever voor de echte momenten van ontspanning: tijdens een meditatiesessie of als je met vrienden uit eten bent. Kies voor een minimalistische levensstijl en ga bezig met bodyweight-oefeningen, waarbij je alleen je lichaamsgewicht nodig hebt. Van push-ups tot lunges en van squats tot planks: er zijn allerlei oefeningen die je kunt doen zonder dat je apparatuur of een duur sportschoolabonnement nodig hebt. Wil je toch wat apparatuur in huis halen, kies dan voor twee kettlebells, een paar dumbbells, een springtouw en een fitnesselastiek. Die kun je makkelijk opbergen en voor minder dan 50 euro kun je alle spiergroepen in je lichaam trainen.
6 - Stop met fanatiek sporten
Toegegeven, er zitten voordelen aan fanatiek sporten. Ooit ging ik drie keer per week hardlopen in het Vondelpark, ik deed mee aan wedstrijden en toen we een maand in San Diego doorbrachten, was ik elke dag een uur aan het hardlopen op het strand. Niks mis mee, maar als dat fanatieke sporten niet meer in je schema past, als je partner geen zin heeft om mee te doen of als je door blessures beter een tijdje niet kunt sporten, is er niets aan de hand. Toen ik samen met mijn partner had besloten om wat een wat actievere levensstijl aan te meten, kozen we ervoor om elke avond lange stukken te gaan wandelen. Er zijn mensen die tussen 21:00 uur en middernacht op hun productiefst zijn, maar voor ons was het moment dat we meestal wat onderuitgezakt filmpjes zaten te kijken of wat doelloos op internet rondbladerden. We gingen lange stukken lopen door Amsterdam en haalden daarbij regelmatig 20.000 stappen per dag. Tijdens die lange stukken wandelen met z’n tweeën heb je tijd om de dag door te nemen, te praten over lastige beslissingen en plannen maken voor de volgende dag.
Photo: Flickr /E'Lisa Campbell