Interview met Michael Sliwinski en Fokke Kooistra

Michael Sliwinski — N°1 met Michael Sliwinski

Fokke Kooistra: Michael, welkom, het is geweldig om met je te spreken voor deze eerste uitgave van het Nederlandse Productive! Magazine. Een heleboel mensen in Nederland kennen je maar misschien kennen niet alle lezers je dus vertel me alsjeblieft een beetje over jezelf. Wie is Michael Sliwinski?

Michael Sliwinski: Oké, dankjewel, bedankt dat ik hier mag zijn. Ik ben de oprichter van Nozbe, Nozbe is een tijds- en projectmanagement applicatie. Nozbe is er als WebApp, voor de Mac, Windows, iPhone, iPad en Android. Ik ben voornamelijk bekend om die reden, omdat we Nozbe opgericht hebben in 2007. Nozbe loopt nu al meer dan 7 jaar en mensen vinden het nog steeds leuk en we blijven itereren en lanceren nu de nieuwe Nozbe 2.0. Natuurlijk ben ik ook de oprichter van Productive! Magazine en ik ben zeer blij dat we Productive! Magazine nu ook in het Nederlands zullen hebben. Een droom die we werkelijk willen maken is om Productive! Magazine tot een franchise te maken zodat in elk land dan Productive! Magazine beschikbaar is, omdat ik van productiviteit hou. Ik bestudeer en leer steeds meer over productiviteit.

Voor mezelf en ik denk dat jij dat ook weet, vooral ‘wij’ in Europa, wij zijn Europeanen. We hebben de neiging te denken dat de Amerikanen zelfhulp nodig hebben en dat soort zaken maar dat wij dat niet nodig hebben, wij zijn Europeanen en wij weten waar we over praten. Dat is niet waar. Op dit moment met het internet, met de sociale media, met al deze dingen, dingen die onze aandacht vragen en onze focus, hebben we goede producctiviteitsprincipes nodig. We hebben goede productiviteit gewoontes nodig en dat is waar het om gaat bij het Productive! Magazine. Ik ben dus heel erg blij om deel te nemen aan het Nederlandse Productive! Magazine en ik ben blij dat jij het op hebt gepakt, dus dankjewel.

Fokke Kooistra: Ik herinner me nog heel goed de eerste uitgave van Productive! Magazine. Ik denk dat het alleen beschikbaar was in pdf. Michael Sliwinski: Dat klopt.

Fokke Kooistra: Ik was verbaasd over de tijd en de moeite die je eraan besteed hebt om dat te creëren. Wat was je drijfveer om Productive! Magazine te creëren? Wat maakte het zo bijzonder?

Michael Sliwinski: Het was eigenlijk één van mijn vrienden. Ik lanceerde Nozbe en ik schreef veel artikelen over productiviteit op de Nozbe blog. Ik blogde over productiviteit omdat voordat ik Nozbe lanceerde ik al heel erg actief was met de GTD productiviteitsprincipes zoals forums, blogs. Een vriend van mij, die ervaring heeft met tijdschriften, zei tegen me: “Michael je zou je eigen tijdschrift moeten lanceren”. Toen dacht ik, ja dat is een goed idee maar ik wilde niet alleen maar mijn tijdschrift lanceren met door mij geschreven artikelen. Ten eerste omdat ik niet alles weet en ten tweede vind ik het leuker om dingen te leren dan over dingen te schrijven. Daarom nodigde ik andere bloggers die ik respecteerde uit en in de eerste uitgave stonden denk ik bijna twintig artikelen.

Fokke Kooistra: De eerste keer dat ik kennis met je maakte was denk ik via Twitter en het Productive! Magazine en daarna ontdekte ik Nozbe en dat je boeken schrijft. Je bent een zeer druk bezet persoon. Hoe blijf je bij met alles?

Michael Sliwinski: Het is een vaardigheid… Het is een constante strijd weet je omdat ik ook, voor degenen die dit niet weten, een vrouw en twee kinderen heb, twee dochters die me bezighouden. Ik heb dus drie meiden thuis en wanneer je drie meiden thuis hebt dan moeten er een heleboel dingen gebeuren. Ze willen je aandacht omdat je de enige man bent. Ik werk vanuit huis maar ik heb daar een eigen kantoor. Ik probeer dus de dingen gescheiden te houden en aan de andere kant probeer ik zoveel mogelijk te delegeren. Op dit moment heb ik een assistente die me helpt te organiseren en ze is ook de redacteur van Productive! Magazine, de Engelse hoofdversie. Ze zorgt ervoor dat alle Productive! Magazines blijven draaien wat ongelofelijk is. Zonder haar zou dit niet mogelijk zijn.

Michael Sliwinski 2

Fokke Kooistra: Ik moet zeggen dat je zoveel dingen doet en ze zijn heel erg goed, ik denk bijvoorbeeld aan je boek #iPadOnly, ik heb alleen mijn iPad bij me wanneer ik reis. Je boek was een grote inspiratie voor mij en ook je boek Passion. Kun je me een klein beetje vertellen over dat laatste boek omdat het best wel wat anders is dan Nozbe en Productive! Magazine maar het is erg dichtbij je hart en passie.

Michael Sliwinski: Ja, ik geef het boek weg op mijn website. Het gaat over passie. Ik schreef het voor mijn vijfendertigste verjaardag afgelopen mei. Ik heb het geschreven omdat ik ooit een presentatie gaf over passie. Een paar jaar geleden werd ik gevraagd om een presentatie te geven aan studenten terwijl ik in Japan aan het reizen was, omdat we veel klanten in Japan hebben. Ik wilde ze niet een speech geven over Nozbe, ik wilde met ze praten over mijn levensstijl, over hoe ik werk en waarom dingen gebeuren. Terwijl ik mezelf voorbereidde voor de presentatie realiseerde ik me dat ik verschillende passies heb, dingen waar ik gepassioneerd over ben en die ik nog niet eerder ontdekt had.

De presentatie maakte echt een indruk op de mensen en dat gaf me het idee dat ik er meer over zou moeten schrijven. Ik schetste de eerste versie van het boek ongeveer twee jaar geleden in mijn vrije tijd. Ik kon het niet afmaken, ik moest Nozbe managen en ik had een heleboel dingen op mijn bord dus ik legde het boekproject terzijde. Een maand voor mijn verjaardag had Leo Babauta van ‘Zen Habits’ zijn verjaardag en verspreidde zijn zeer goede boek ‘Letting go’. Je moet het echt lezen, het is een fantastisch boek, echt geweldig.

Fokke Kooistra: Ja, ik ken het.

Michael Sliwinski: Dus hij gaf dit boek voor zijn verjaardag en ik had zoiets van ja dat is een goed idee. Ik word binnenkort vijfendertig en dat is een erg mooi en rond jaar, waarom zou ik het niet doen, ik zou terug moeten gaan naar dit boek. Ik realiseerde me, toen ik door het eerder geschreven materiaal ging, dat tweederde van het boek al klaar was dus ik had alleen nog maar één derde nodig. Ik sloot mezelf op voor twee dagen, ik organiseerde Nozbe op zo’n manier dat mijn team mijn input niet nodig zou hebben voor twee dagen en ik typte als een gek, ik schreef, schreef, schreef, schreef en later met Magda, mijn assistente en de redacteur van Productive! Magazine, gingen we door het boek, we compileerden het en het was klaar voor de lancering.

Het was een persoonlijk boek omdat ik een heleboel persoonlijke verhalen deel om de lezers te tonen dat alles tijd nodig heeft. Zoals we al zeiden weet je dat Nozbe nu zeven jaar loopt en het opstarten van Nozbe nam tijd in beslag. Nozbe is twee keer mislukt voordat het een succes werd. Al meer dan zesduizend mensen hebben het boek gelezen en ik ben echt blij met de uitkomst van het boek. Het is gratis dus je kunt het nu verkrijgen op onze website.

Fokke Kooistra: Ja en al degenen die hiernaar luisteren of dit lezen, je zou dit boek echt moeten lezen omdat er zoveel goudklompjes in staan die je echt kunnen helpen op je pad. Dankjewel Michael voor het schrijven van dit boek omdat het echt mijn hart heeft geraakt toen ik het las. Ik downloadde het gelijk omdat ik dacht; “het komt van Michael” en ik wist al af van het bestaan van Nozbe en Productive! Magazine en daarom lees het maar, omdat je een verhaal te vertellen hebt denk ik en dat is echt inspirerend. Ik kan me dus voorstellen dat een heleboel mensen dat boek moeten lezen om ook een beetje inspiratie te krijgen omdat…

Michael Sliwinski: En weet je…

Fokke Kooistra: Ja.

Michael Sliwinski: Het spijt me, ik wilde alleen maar zeggen dat in deze wereld we vaak mensen zien die een beetje succes hebben en dan denken we dat ze altijd succesvol zijn geweest, ze hebben altijd geluk en arme ik, ik heb gewoon geen geluk en deze persoon is altijd succesvol. Nee! Iedereen gaat op dezelfde reis en het is een lange reis, een hobbelige weg maar het is er eentje die het waard is om te bewandelen.

Michael Sliwinski

Fokke Kooistra: Wat is je nummer één productiviteitstip op dit moment die je graag met ons wilt delen? Die jou echt dagelijks helpt? Naast natuurlijk het gebruik van Nozbe.

Michael Sliwinski: Ja, zoek naar focus. Zoek een truc die werkt voor jou om focus te vinden omdat dat is wat we nodig hebben en dat is waar we nu altijd een gebrek aan hebben, we hebben gebrek aan focus. Bijvoorbeeld voor mij één van de manieren om focus te vinden is door veel te werken op de iPad. Op de iPad is het moeilijk te werken aan verschillende dingen tegelijkertijd, je werkt meestal maar aan één ding. Je vroeg me bijvoorbeeld hoe ik mijn boek schreef? Ik zette gewoon de iPad klaar en ik typte op de iPad, ik was alleen maar de tekst aan het typen en ik was niets anders aan het doen, alleen maar de iPad.

Een tweede manier die ik vaak gebruik om te focussen is de ‘Pomodoro techniek’ dus ongeveer vijfentwintig minuten volle focus daarna een pauze en dan begin ik opnieuw. Dat is het belangrijkste op dit moment als productiviteitsadvies omdat we dit nodig hebben in deze tijd.

Fokke Kooistra: Dankjewel voor het interview voor de eerste uitgave van Productive! Magazine.

Michael Sliwinski: Dankjewel.

Fokke Kooistra: En we kijken echt uit naar alle mensen die er hun reactie op geven en ik hoop er een groot succes van te maken hier in Nederland.

Michael Sliwinski: Ik wens je heel veel succes toe met Productive! Magazine, met toekomstige uitgaven en met deze uitgave. Ik zal het de hele weg ondersteunen. Onze vroegste klanten van Nozbe, buiten de VS, waren Nederlandse klanten dus…

Fokke Kooistra: Cool.

Michael Sliwinski: We hebben altijd een heleboel steun gehad van onze Nederlandse klanten. Volgend jaar willen we Nozbe lanceren in het Nederlands dus het is onderweg, het komt eraan. We hebben altijd geweldige klanten uit Nederland gehad en de Nederlands sprekende gemeenschap dus echt hartelijk bedankt.

Kijk naar het interview met Michael:

Michael sliwinski

Michael Sliwinski

Michael Sliwinski is de redacteur van Productive! Magazine, de grondlegger van Nozbe (een tijds- en projectmanagement applicatie voor drukke professionals), en de auteur van het #iPadOnly boek.

Bezoek Michael's blog Volg @MSliwinski via Twitter Bekijk zijn boek: ¨#iPadOnly