Slokt schuldgevoel je tijd op?

Grace Marshall — N°1 met Michael Sliwinski

Als Productiviteits Ninja, coach en ‘time management auteur’, hoor ik veel mensen praten over tijd.

Ze hebben het over stress, teveel te doen en te weinig tijd, mooie plannen die in de war worden gestuurd door hun baas die langskomt en vraagt: “heb je even?…”, de school die belt dat hun kind ziek is en moet worden opgehaald, de trein die vertraging heeft…

Ze hebben het over takenlijstjes en hoeveel ze te doen hebben. Teveel dat hun aandacht vraagt en conflicterende prioriteiten…

Ze hebben het over de stress die komt doordat ze zo chaotisch zijn of de verveling doordat ze te goed georganiseerd zijn…

En wij in de 'industrie’ hebben het over Workflow Management, een lege inbox, urgent of belangrijk, aandacht en afleiding, motivatie, mindset, apps, schema’s, reviews en het maken van perfecte to-do lijstjes.

Maar er is iets wat ik hoor, maar waar niemand het expliciet over heeft.

Ik hoor het in de frustratie van het geen 'nee’ kunnen zeggen, en de uitputting door een gebrek aan slaap om bij te blijven met het werk. Het zit verstopt in zinnetjes als 'ik zou het leuk vinden om te doen maar…’ of 'had ik maar meer tijd…’

Diep verscholen achter de druk om te proberen bij te blijven zit de angst om iemand teleur te stellen, de worsteling van pogingen om iedereen tevreden te houden en alles gedaan te krijgen – en toch te falen.

Schuldgevoel

“Ik voel me schuldig als ik aan het werk ben en er niet ben voor m’n kinderen… en als ik bij m’n kinderen ben en niet bereikbaar ben voor collega’s.”

“Ik voel me schuldig dat ik niet genoeg beweeg, maar ook als ik tijd voor mezelf neem.”

“Ik voel me schuldig als ik moet overwerken… en als ik wegga van kantoor.”

“Ik voel me schuldig als ik op vakantie ben… terwijl ik weet dat ik niet genoeg tijd neem om te ontspannen.”

“Ik voel me schuldig als ik opsta wetende dat er e-mails op me wachten op mijn Blackberry.”

Schuldgevoel is er altijd en overal

Als we aan het werk zijn. Als we niet aan het werk zijn. Als we ergens aan meedoen. Als we de telefoon uitzetten. Als we werk mee naar huis nemen en als we iets niet af hebben. Als we iets missen van de kinderen, op school, sportwedstrijden, naar bed brengen. Maar ook als we verlof opnemen voor een ziek kind of om mee te gaan op schoolreis. Als we een verjaardag vergeten of een deadline missen, maar ook als we het werk niet kunnen loslaten.

Het zegt voortdurend tegen ons: “Je hebt niet genoeg tijd. Je doet het niet goed genoeg.”

Sommigen gebruiken hun schuldgevoel als aanmoediging, om onszelf en anderen wijs te maken 'je moet meer doen’. Maar werkt dit schuldgevoel nu echt?

Schuldgevoel leidt af

Heb je er ooit bij stilgestaan dat waar je je schuldig over voelt, nooit datgene is waar je op dat moment mee bezig bent? Schuldgevoel leidt af. Schuldgevoel groeit door te kijken naar wat niet lukt. Het leidt onze aandacht af naar wat we niet aan het doen zijn.

Schuldgevoel maakt je tijd minder waard

Onderzoek laat zien dat mensen die goed en handig met hun tijd omgaan en het gevoel hebben dat ze voldoende tijd hebben, vaker kunnen opgaan in het moment.

Schuldgevoel zorgt er juist voor dat je niet in het 'nu’ aanwezig kunt zijn en kunt genieten van wat je aan het doen bent. In plaats daarvan maak je je zorgen over datgene waar je geen tijd voor hebt, wat niet af is en wat niet goed is gegaan.

Schuldgevoel verlamt je

Het houdt ons tegen om die dingen te doen die er het meeste toe doen – een nieuw bedrijf starten, een carriere switch, de reis die je altijd al wilde maken en het boek schrijven dat je al zolang wilt. De dingen die je belangrijk vindt, maar waarvan niemand anders je gaat vragen het te doen.

Als je de schommelstoel test zou doen – je stelt jezelf voor dat je 96 bent en je kijkt terug op je leven – waar zou je het meest trots op zijn? Waaraan heb je je tijd echt goed besteedt?

De kans is groot dat het dingen zijn waarvan je schuldgevoel je zegt dat je er geen tijd voor hebt.

Wat dacht je hiervan?

Je schuldgevoel wil je laten geloven dat je niet genoeg tijd hebt, maar is je schuldgevoel eigenlijk niet hetgene wat ervoor zorgt dat je niet genoeg tijd hebt?

Wat als je zou stoppen om je schuldig te voelen?

Wat als je 'nee’ zegt tegen je schuldgevoel?

Wat als je zou zeggen GENOEG?

Genoeg met dat schuldgevoel. Genoeg met de eindeloze spiraal van nooit genoeg hebben, zijn of doen? Want laten we eerlijk zijn, dat werkt niet.

Laten we anders over tijd gaan praten. Eerlijke gesprekken zonder schuldgevoel.

Schuld laat weten dat het nooit genoeg is.

Laten wij beginnen met genoeg.

Laten we praten over waar we tijd voor hebben gemaakt, in plaats van praten over waar we niet aan toe komen. Laten we beginnen met wat we hebben. Met wat we aan het doen zijn.

Als je ervan uitgaat dat er genoeg is, word je minder snel afgeleid om te zoeken naar meer en kun je het beste maken van wat je wel hebt.

Als je ervan uitgaat dat er genoeg is, waardeer je wat je hebt en kun je ervan genieten, in plaats van je zorgen te maken hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen.

Als je ervan uitgaat dat er genoeg is, stop je met jezelf tegen te houden en kun je aan de slag. En dan gebeuren er dingen!

Pas vanuit 'genoeg’ kunnen we groeien en vermenigvuldigen.

Dus ik begin hiermee:

Je hebt genoeg. Je doet genoeg. Je bent genoeg.

En nu jij… wat ga jij hiermee doen?

Photo: Flickr / CJS*64 CC BY-ND 2.0

Grace marshall

Grace Marshall

Grace Marshall is een van nature chaotische coach, moeder van twee en auteur van ‘21 Ways to Manage the Stuff That Sucks Up Your Time’. Daarnaast is ze Productiviteits Ninja voor Think Productive, een wereld toonaangevend en snelgroeiend trainingsbureau dat wereldwijd organisaties helpt om informatie overload de baas te worden en meer te doen met minder stress.

Bezoek Grace´s blog Think Productive Volg @GraceMarshall via Twitter