Wat betekent het om Alles te Onthouden?

Frank Meeuwsen — N°1 met Michael Sliwinski

In 2012 kocht ik mijn eerste Macbook Air. Het was voor mij de overstap van Windows naar Apple, maar dat is nu even niet terzake doende. In dit verhaal is het belangrijk hóe het gebeurde. Ik was er op gebrand dat ik die vrijdagmiddag in maart een Mac zou kopen. Ik had het weekend vrijgepland om het apparaat te leren kennen en alles over te zetten van Windows naar Mac, zodat ik die maandag met goed fatsoen weer voor de klas kon staan met al het juiste materiaal. Mijn docentschap is een belangrijk onderdeel in dit verhaal…

De vriendelijke verkoper in de Utrechtse Apple winkel wees me er namelijk op dat ik als onderwijsmedewerker een fijne korting zou krijgen op alles van Apple. Het enige wat hij nodig heeft is een bewijs dát ik docent ben. Nu is dat niet iets wat op mijn arm is getatoeëerd of anderszins direct duidelijk zou zijn. Ik heb een contract met de Hogeschool Utrecht, maar ja, natuurlijk niet bij me.

Oh wacht…

Kan ik hier even op een Mac in de winkel wat zoeken en printen? vraag ik aan de verkoper. Natuurlijk, daar staan die glimmende schermen voor. Ik kies één van de grote Macs en ga naar Evernote.com. Ik log in en binnen 45 seconden vind ik het contract van de Hogeschool. Vanuit Evernote mail ik het naar de verkoper en hij kan het printen en mij de korting geven. Met een glimlach log ik uit, betaal en loop met een nieuwe Macbook Air de winkel uit.

Dit is één van de redenen waarom ik Evernote gebruik en waarom ik vrijwel alles wat voor mij belangrijk is in één programma heb zitten. Ik weet dat ik in Evernote alles kan vinden wat ik wil onthouden. Het is een extern geheugen wat ik beter kan vertrouwen dan mijn eigen geheugen (ik ben tenslotte al boven de 40…) Het is eveneens een startpunt voor mijn research in allerlei onderwerpen. Omdat ik er de afgelopen jaren zoveel in heb gezet kan ik er weer veel uit halen. Ik zie welke artikelen ik al eens heb opgeslagen, ik kan namen en bedrijven aan elkaar verbinden door middel van verwante notities en ik heb direct een archief voor allerlei administratieve en projectmatige documenten. Het is mijn werkplek waar ik gefocust onderzoek kan doen, kan schrijven en informatie deel met anderen.

Wanneer gebruik je Evernote?

Als je net begint met Evernote is de vraag al snel: ‘Wanneer kan ik het gebruiken?’ Wat mij betreft is er geen limiet in de mogelijkheden om Evernote in te zetten, anders dan je eigen verbeelding. Wil je het gebruiken als archief van je gelezen artikelen? Prima. Om je administratie in te doen? Akkoord! Als takenlijst? Go for it!

Het voordeel van de architectuur van Evernote is dat je het constant kunt gebruiken. Mijn dagelijkse gebruik van Evernote is onder andere:

Dit is wat er bij mij dagelijks gebeurt in en om Evernote. Daarnaast is Evernote nog veel meer. Zo kan ik er relevante documenten voor mijn administratie terugvinden, ik kan er via de iPad wat langere PDF’s in lezen of presentaties bekijken. Je kunt er voor kiezen om vanuit Evernote notitieboeken met je projectteam te delen en zo samen te werken in plaats van dagelijks e-mails rond te sturen of vanuit een statisch Excelsheet te werken.

In Evernote Business werk ik samen met anderen aan diverse projecten. We delen bestanden, ideeën en notitieboeken. We kunnen altijd zien wie waar aan werkt en met de Presentatiemodus kunnen we snel elkaar op de hoogte brengen van een lopend project.

Dus wanneer gebruik je Evernote? Eigenlijk op al die momenten dat je denkt: Dit moet ik opslaan en later weer eens terugvinden. Of dat nu een tekening van je kinderen is, een projectplan of je administratie. Ongeacht of het getypte of geschreven tekst is, of het een afbeelding is of een document wat je digitaal wilt bewaren. Evernote kan het voor je opslaan en weer terugvinden als nodig.

Probeer Evernote gratis uit via Evernote.com. Op de website Allesonthouden.nl vind je een groeiende verzameling tips en ideeën voor je dagelijkse gebruik van Evernote.

Photo: Flickr /Patti Manolis

Frank meeuwsen

Frank Meeuwsen

Frank Meeuwsen helpt bedrijven, instellingen en merken met de strategische inzet van digitale communicatie. Met zijn eigen adviesbureau, ‘The Incredible Adventure starts here’ adviseert hij op het gebied van digitale communicatieconcepten en nieuwe media strategie. Frank is één van de oprichters van Lifehacking.nl, de website over slim werken en moeiteloos leven. Frank is de eerste Nederlandse Evernote Business Certified Consultant en schrijft hierover op Alles Onthouden.

Volg Frank via Linkedin Incredible Adventure Volg @frankmeeuwsen via Twitter Volg Frank via Facebook