De 5 time management uitvindingen van Thomas Edison

Gerald Essers — N°2 met Graham Allcott

Thomas Edison. Hij mag gerust een pionier in time management genoemd worden. De beste man kreeg zóveel gedaan met zijn tijd, dat het bijna wonderlijk te noemen is. Meer dan 1400 uitvindingen deed hij in zijn leven; zijn 5 briljante time management bevindingen en gewoontes niet eens meegeteld. Thomas Edison, de man met meer dan 1400 octrooien op zijn naam binnen de 55 jaar dat zijn carrière duurde. Het is dus niet alleen de bekende gloeilamp die hij uitvond, maar elke 2 weken een nieuwe uitvinding! Een enorm aantal dat hem niet zomaar is komen aanwaaien. Daarvoor moest hij bijzonder begaafd met zijn time management omgaan. En dat deed hij, aan de hand van 5 regels of gewoontes waar hij zijn tijd slim mee invulde. Maar Edison wist dat grootse en veel resultaten niet alleen uit hard werken voortkwamen, slim werken was ook essentieel om zijn tijd zo efficiënt en productief mogelijk in te vullen. Zijn 5 time management gewoontes voor slimmer werken getuigen daarvan. Regels en gewoonten waar we vandaag de dag nog volop gebruik van kunnen maken, net zoals we dat doen met zijn gloeilamp, batterij, motor, speelfilm, telefoon…

1. Laat gerust tientallen projecten naast elkaar lopen, maar focus je maar op 1 taak tegelijk.

Nog een uitvinding van Edison: project management. Hij was een voorloper in het zorgen dat er tientallen projecten naast elkaar konden lopen, zonder dat er ook maar één vastliep. Hoe hij dat deed? Met ‘singletasking’: het werken aan één taak tegelijk en het tegenovergestelde van ‘multitasking’. Edison wist meer dan 100 jaar geleden al dat multitasking niet werkt, en singletasking de sleutel tot slimmer werken was. Zo liet hij wel 30 projecten naast elkaar lopen (om elkaar op een positieve manier te kruisbestuiven en verbeteren), maar weigerde hij het om ook maar 2 taken tegelijkertijd naast elkaar te laten lopen. Hij werkte op deze manier bijzonder gefocust en efficiënt. Alle energie ging naar één taak tegelijk – totdat deze was afgerond. Daarna pas ging hij door naar een andere taak – totdat het project was afgerond.

2. Falen als pré

Faalangst werd bij Edison zelf en zijn team ontmoedigd door falen aan te moedigen. Volgens hem zorgde falen alleen maar voor verbetering van een product. Door niet bang te zijn om te falen werd er een blokkade opgeheven die er voor zorgde dat de uitvindingen bleven komen, of ze nu een succes waren of niet. Werd de uitvinding zonder falen afgerond, dan werd er patent aangevraagd. Waren er wel falen en fouten te bespeuren, dan betekende dat dat het product gewoon nog iets verder doorontwikkeld moest worden – maar dat het wél dichtbij succes zat. Of in Edison’s eigen woorden: “De meeste fouten in het leven worden gemaakt door mensen die niet doorhadden hoe dicht ze bij succes zaten toen ze opgaven.”

3. Kantoorhumor

“Ik heb geen dag in mijn leven gewerkt. Het was één en al lol.” – Thomas Edison

Om creatieve blokkades op te heffen, oplossingen te zien die eerder onzichtbaar leken, om zichzelf te motiveren en door te zetten of om gewoon wat stoom af te blazen hadden Edison en zijn team 1 remedie: humor. Grappen maken, lachen, moppen tappen, elkaar en soms zelfs een hele maatschappij voor de gek houden – het gebeurde allemaal bij Edison’s uitvindingenfabriek. Samen haalden ze zo het plezier in het werk naar boven, dat hen nog betere en gemotiveerde werkers maakte.

4. Teamwork

Edison was een teamplayer. Hij wist dat de grootste krachten voortkwamen uit krachten die gebundeld werden. Hij wist altijd de juiste mensen bij elkaar te brengen om maximaal resultaat uit zijn werk te krijgen: investeerders, ingenieurs en verkopers nodigde hij uit om samen om de tafel te gaan zitten. De één hielp de ander, en andersom. Slim zakendoen. Maar de kracht van gebundelde kracht zat hem ook in het simpele feit dat er meer mankracht is, die samen meer gedaan krijgt dan één. Ook dát wist Edison maar al te goed, toen hij hoorde dat concurrent Alexander Bell aan het werken was aan een verder ontwikkelde versie van de fonograaf – en hem dus dreigde in te halen met zijn uitvinding. Toen het tot hem doordrong dat die zijn eigen uitvindingen op dat gebied zou inhalen, riep hij een team van tientallen werknemers, verschillende experts en specialisten bij elkaar voor een 3 dagen durende werksessie. Met als gemeenschappelijke doel: de achterstand inhalen en Bell aftroeven. Alle genodigden lieten per direct alles uit hun handen vallen om samen met Edison de competitie met Bell aan te gaan. En het werkte. Teamwork.

5. Tijd voor ontspanning

Slim werken is onlosmakelijk verbonden aan slim niet werken (of: ontspannen). Edison nam zijn vrije tijd net zo serieus als zijn werktijd. Hij kende het belang van rust en reflectie – 100 jaar geleden al: wat zijn (en ons) brein zo nodig had om op hoog niveau te kunnen blijven functioneren. Hij zag rust daarom als noodzaak, niet als luxe – zoals het hoort. Met vrije tijd die écht vrij was van alle mogelijke prikkels. Daarom ging hij eens in de zoveel tijd vissen zonder aas. Letterlijk, geen metafoor. Hij ging zitten aan de waterkant, gooide zijn hengel uit (zonder aas dus) en wachtte daar. De rust die uitstraalde van deze handeling was genoeg voor hem om zijn gedachten weer op een rijtje te krijgen. Aas gebruikte hij niet, omdat het hem niet om het vangen van vissen ging, maar om de rust van het vissen op zichzelf.

Doe als Edison

Oké, nog 1 laatste slimme time management uitsmijter van Edison, gewoon omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: “If we all did the things we are really capable of doing, we would literally astound ourselves …” Doe dus als Edison: doe precies wat je denkt dat je niet kan, faal, focus, verzamel de juiste mensen om je heen, werk hard, werk slim en ga af en toe eens vissen zonder aas.

Foto: Flickr / Celestine Chua

Gerald essers

Gerald Essers

Tijd is het meest kostbare dat we als mens hebben, en toch gaan we er helaas vaak onzorgvuldig mee om. Daarom heeft Gerald Essers in 1999 TIJDwinst.com opgericht. Samen met zijn collega’s bij TIJDwinst.com helpt hij mensen en organisaties om hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken en leven.

Lees andere artikelen van Gerald Volg @mrgerald via Twitter Volg Gerald via Facebook