Hoe je meer tijd kunt besteden met je gezin zonder dat je werkprestaties eronder lijden

Timo Kiander — N°2 met Graham Allcott

Het inpassen van je werk en gezinsleven is niet altijd gemakkelijk. Dit is vooral waar wanneer je vanuit huis werkt. Je moet een balans vinden tussen deze twee werelden. Interessant werk kan een valkuil zijn, projecten vereisen dat je in het weekend werkt of je voelt je verleid om je e-mail te checken met je smartphone zelfs als je bij je gezin bent… al deze dingen zijn een bedreiging voor een goede werk en privé balans. Om van je werk te genieten en kwaliteit tijd met je gezin te hebben adviseer ik dat je deze 5 tips probeert om een optimale balans tussen beiden te bereiken.

1. Creëer regels en grenzen

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen wanneer je je tijd balanceert tussen werk- en gezinsleven is om de grenzen te definiëren tussen de twee. Deze grenzen geven duidelijk weer wanneer je werkt en wanneer je beschikbaar bent voor je gezin. Om deze grenzen te definiëren doe je het volgende:

 1. Bespreek je werk samen met je gezin en laat ze weten wat je werkuren zijn. Communiceer duidelijk wat je doet en wat je schema is (op deze manier hoeven ze niet te gissen).

 2. Plaats je werkschema op zo’n manier dat iedereen het kan zien. Dit kan bijvoorbeeld op een koelkastdeur zijn of op een apart informatiebord in je keuken.

 3. Zorg ervoor dat je gezinsleden begrijpen en respecteren dat je werktijd ‘heilig’ is. Met andere woorden, hun onderbrekingen moeten tot een minimum beperkt blijven en alleen wanneer het noodsituaties betreft.

 4. Maak een familiekalender waar je belangrijke vergaderingen, zakenreizen en andere evenementen op aangeeft waar je familie van op de hoogte moet zijn.

 5. Maak de regel dat je geen e-mails meer mag checken na werkuren (dus alleen wanneer je bezig bent met werk)

Wanneer je de regels definieert en iedereen is het ermee eens, geef je gelijk weer wat de verwachtingen zijn en je gezin weet wanneer je daadwerkelijk beschikbaar bent voor ze.

2. Maak meedogenloos wat tijd vrij

Soms moet je gewoon tijd vrijmaken voor je gezin. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van tijdsblokken.

In plaats van je taken te definiëren voor een tijdsblok en het per minuut in te plannen, kun je gebruik maken van een vrijere versie van deze techniek. Wat je samen met je gezin doet ligt helemaal aan jou en kan zelfs bepaald worden wanneer het tijdsblok begint.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze toegewezen tijd geen uitvoeringstijd is. Als je zin hebt om een ijsje te halen, dan haal je een ijsje. Heb je zin om te gaan zwemmen, dan doe je dat.

Deze tijd is om te ontspannen en voor plezier, niet om te wedijveren met een takenlijst of om elke minuut vooraf in te plannen.

Om plaats te maken binnen je agenda, doe het volgende:

 1. Bepaal de tijd voor je tijdsblok samen.

 2. Bepaal vooraf wat je wilt doen of wanneer de tijd begint.

 3. Bescherm het tijdsblok op elke mogelijke manier. Zorg ervoor dat geen klantwerk, vergaderingen, interviews of andere werk gerelateerde activiteiten zich tegelijkertijd afspelen.

Met deze stappen kun je een goed tijdsblok toewijden aan jezelf en je gezin. Werk gerelateerde zaken blijven op de achtergrond gedurende die periode.

3. Verwijder de rommel in je leven

Normaal gesproken wordt het opruimen van rommel gezien als het weggooien van onnodige spullen in je leven. In dit geval praat ik echter over iets heel anders.

Ik praat hier over het reduceren van verplichtingen die je tijd kunnen opslokken die je in plaats daarvan met je gezin had kunnen besteden.

Om de verplichtingen te reduceren moet je het volgende doen:

 1. Maak een document met daarin alle verplichtingen die je hebt in je leven.

 2. Bekijk elke verplichting en vraag jezelf de volgende vragen: ‘ Is deze verplichting van waarde voor mij?’ Als dat niet het geval is, vraag jezelf dan, ‘Hoe kan ik deze activiteit uit mijn leven verwijderen?’

 3. Als je je doelen of je visie gedefinieerd hebt, zorg er dan voor dat je verplichtingen eraan gerelateerd zijn.

 4. Zeg ‘nee’ tegen de meeste nieuwe verplichtingen die naar voren komen. Denk eraan dat elke nieuwe verplichting tijd absorbeert en uiteindelijk zal het de beschikbare tijd die je hebt met je familie reduceren.

4. Bundel de krachten

Waarom zou je niet ‘de krachten bundelen’ en doe dingen samen – vooral wanneer het huishoudelijke taken betreft?

Toen ik single was, bijvoorbeeld, was het erg gemakkelijk om het schoonmaakwerk in mijn huis over te slaan. Maar nu ik een familie heb, het rommelige huis heeft effect op iedereens humeur, waarom zou je dan niet samenwerken aan dit belangrijke project?

Als je dit doet raak je sla je twee vliegen in één klap: je huis is in een goede conditie en je voorkomt uitstel omdat de taak makkelijker en sneller gedaan kan worden.

Om krachten te bundelen, doe het volgende:

 1. Bepaal welke dag van de week je ‘huishoudelijke onderhoud dag’ is. Dat is wanneer het hele gezin zich alleen maar bezig houdt met huishoudelijke dingen.

 2. Definieer de rollen en wie wat doet op die dag. Bijvoorbeeld, iemand kan het huis stofzuigen terwijl iemand anders voor de tuin zorgt.

 3. Beloon jezelf voor het afmaken van het werken. Ga samen naar een restaurant, naar de bioscoop of doe iets anders samen nadat het huishouden terug in vorm is.

5. Werk wanneer je familie ‘offline’ is

Soms moet je onverstoorde tijd vinden om je werk te doen. Dit is vooral waar als je geen eigen werkplek binnen het huis hebt.

Eén manier om je focus te vergroten is om te werken wanneer je familie slaapt (of niet thuis is). Als je familieleden niet aan middagdutjes doen, dan is de enige optie in deze situatie om vroeg in de ochtend of laat in de avond te werken.

Ikzelf prefereer de eerste optie omdat ik altijd vroeg genoeg naar bed wil.

Om te werken wanneer je familie “offline” is, doe het volgende: 1. Begrijp de slaappatronen van je gezin – wanneer ze opstaan en wanneer ze naar bed gaan.

 1. Maak gebruik van deze tijden en werk gedurende deze tijden.

 2. Plan je werksessies van te voren zodat je het maximale uit je werktijd kunt halen. Zorg ervoor dat al het onderzoeksmateriaal en gereedschap klaar staat voordat je begint met werken.

Ter afsluiting

Deze vijf manieren zijn de strategieën die ik gebruikte toen ik mijn online bedrijf aan het opbouwen was terwijl ik fulltime werkte. Zelfs vandaag als een fulltime blogger gebruik ik deze technieken in mijn dagelijks leven.

Probeer deze strategieën eens uit en kijk of ze voor jou werken. Als ze niet werken zoals ze staan opgeschreven, maak dan veranderingen aan in de gegeven adviezen zodat ze aan jouw behoeften voldoen.

Het feit is dat wanneer je werk en gezin in balans is, je levensvervulling groter is. Met de goede balans krijg je meer energie en productiviteit om je dagelijkse taken te volbrengen.

Foto: Flickr / CHAIN12

Timo kiander

Timo Kiander

Timo Kiander is een blogger, auteur en spreker die professionele thuiswerkers helpt om hun productiviteit te verbeteren. Met 18 mede auteurs (zoals Pat Flynn en Corbett Barr), schreef hij een boek over hoe je een online bedrijf kunt opbouwen en dingen gedaan kunt krijgen – zelfs wanneer je werkt van 9 tot 5. Je kunt zijn boek gratis downloaden.

Download Timo's boek Timo's website