Nieuwsgebrek of juist overvloed? Zes manieren om je nieuwsconsumptie te stroomlijnen

Nando Kasteleijn — N°2 met Graham Allcott

Herken je het gevoel dat je thuiskomt en mensen op je afstormen met de vraag of je “het nieuws hebt gezien”. Nee, want het was een gewone werkdag en je had er geen tijd voor. Het kan ietwat frustrerend zijn van het nieuws wat op dat moment speelt en zelfs tegen je werken op het moment dat het nieuws ook op jezelf van toepassing is.

Daar komt bij dat het nieuws tegenwoordig overal is. Op televisie, radio, sociale media, nieuwssites en in de krantenkiosk. Naast dat je het druk hebt, kun je dus ook nog eens verzuipen in de hoeveelheid informatie. Doe je eindelijk je best om op de hoogte te blijven, worden je pogingen beloond met meer info dan je aankunt.

Ikzelf ben een nieuwsjunk. Ik neem de hele dag door het nieuws in me op via sociale media, apps en websites. Een enkele keer kijk ik programma’s als Nieuwsuur — bijvoorbeeld als ik weet dat er iets interessant op te zien is. Mijn nieuwsconsumptie is extreem en heeft deels te maken met mijn werk. Ik ben journalist. Maar dat is een uitzondering en dat weet ik. Hoe kun je dan, naast een gewone baan, anno 2015 het beste het nieuws volgen?

1. Begin simpel: download 1 of 2 apps

Wil je snel het nieuws doorlezen? Dan is de makkelijkste manier een app, bijvoorbeeld die van NU.nl, RTL Nieuws of de NOS. Deze apps worden gemaakt door de nieuwsorganisaties die in principe al het nieuws melden. Van buitenland, tot economie en politiek. Wil je dus slechts één of twee keer per dag op de hoogte worden gehouden, dan is dit de beste manier. Al deze apps hebben daarnaast de optie om zogenaamde ‘pushberichten’ te versturen. Dit zijn meldingen van nieuwsfeiten die volgens de redactie zo belangrijk zijn dat iedereen het moet weten.

2. Nieuwsbrieven

Ze zijn helemaal terug van weggeweest: de nieuwsbrieven. Heel veel media maken hier gebruik van en versturen vaak dagelijks een update. Want dichter bij je lezers dan hun mailbox kom je niet. Een nieuws-app moet je nog openen, maar met mail is bijna iedereen dagelijks bezig. Waarom zou je een nieuwsbrief willen ontvangen? Omdat ze tegenwoordig heel goed zijn en makkelijk leesbaar op je telefoon. Ze bieden overzicht en filteren vaak de belangrijkste dingen eruit. In Nederland hebben onder andere de Volkskrant, NRC (nrc.nl en NRC Q) en NU.nl zo’n dagelijkse nieuwsbrief. Daarnaast is deze vorm enorm populair in Amerika. Interessante nieuwsbrieven zijn onder andere die van Vox (sommen in bulletpoints de belangrijkste nieuwsfeiten op) en Quartz (met het belangrijkste politieke en economische nieuws).

3. Radio

Je leest het goed. De radio, na de krant het oudste nieuwsmedium dat we kennen, is nog altijd een heel goede manier om op de hoogte te worden gehouden van het laatste nieuws. Niet alleen worden er tussen de programma’s door samenvattingen gegeven van het belangrijkste nieuws op zenders als Radio en BNR Nieuwsradio, daarnaast zijn er ook veel actualiteitenprogramma’s die je helpen het nieuws op een makkelijke manier te begrijpen. En niet onbelangrijk: je kunt de radio overal luisteren zonder op beeld te hoeven letten.

4. Twitter

Ook al denken sommigen dat het medium al over zijn hoogtepunt heen is: je mag Twitter niet onderschatten. Ja, er is veel onzin op te vinden en het kent een groot probleem: trollende internetgebruikers. Maar als je daar omheen kijkt zie je een platform met een unieke positie: de kracht om heel snel het laatste nieuws te brengen. Er is nog geen ander sociaal netwerk, ook Instagram en Facebook niet, al komt Instagram wel steeds meer in de buurt dat dit kan. Het enige wat Twitter van je vraagt is tijd. Je zult het netwerk moeten leren kennen en een selectie moeten opbouwen van mensen die je volgt. Maar als je dat goed doet, kun je er heel veel plezier van hebben.

5. Samenvattingen

Heb je geen tijd om Twitter te volgen en houd je je mailbox graag leeg? Dan kun je best eens kijken naar apps als News Digest, Circa en NYT Now. Dit zijn apps (op dit moment vooral internationale) die het nieuws voor je samenvatten. Je moet er wel een internationale blik voor hebben en het niet erg vinden om alles in het Engels te lezen. Is dat het geval? Dan kun je je eindeloos laten bijpraten in tekst, beeld, grafische plaatjes, kaarten en video’s.

6. RSS feed

Volgens de Engelse Wikipediapagina van ‘Rich Site Summary’ (bij ons bekend als RSS) dateert deze functie al van 1995. Samen met e-mail is RSS één van de oudste manieren om op het internet informatie te ontvangen. En net als e-mail wordt het nog steeds actief gebruikt. De groep is wellicht wat kleiner geworden dan tien jaar geleden, maar dat neemt niet weg dat RSS voor nieuwsliefhebbers nog erg handig kan zijn. Via diensten als feedly kun je rechtstreeks in je browser of via apps op je smartphone de laatste berichten van honderdduizenden sites binnenhalen. Je kunt snel het gevoel van een overvloed krijgen, dus een goede filter is belangrijk. En stap ook gelijk maar van het idee af dat je elk bericht zult gaan lezen. Als je dat doet, komt het wel in orde en kun je heel veel plezier beleven aan deze oude internetfunctie.

Foto: Flickr / karl frankowski

Nando kasteleijn

Nando Kasteleijn

Nando Kasteleijn (’92) is tech-redacteur bij de NOS en schrijft over online journalistiek op allnative.net. Hiervoor werkte hij bij nrc.nl en Management Team. In 2014 studeerde hij af op een onderzoek naar de beste digitale modellen voor kwaliteitskranten.

Volg @nandokasteleijn via Twitter Volg Nando via Linkedin Bezoek Nando’s website