4 tekenen dat je een creatief persoon bent

Abder-Rahman Ali — N°3 met Martijn Aslander

“Ik heb 30 jaar lang onderzocht hoe creatieve mensen leven en werken, om het mysterieuze proces waarbij ze op nieuwe ideeën en dingen komen meer begrijpelijk te maken. Als ik in één woord moet uitdrukken wat hun persoonlijkheid anders maakt dan die van anderen dan is het ‘complexiteit’. Ze tonen tendensen van gedachten en acties die in de meeste mensen afgezonderd zijn. Ze bevatten tegenstrijdige extremen; in plaats van een individu te zijn is elk van hen een menigte.” - Mihaly Csikszentmihalyi, ‘Creativity: The Work and Lives of 91 Eminent People’ (HarperCollins, 1996)

De vraag die hier naar voren kan komen is: Ben je echt een creatief persoon?

Het leven zit vol met afleidingen tegenwoordig. De meesten van ons zijn beladen met dagelijkse taken die drukkende deadlines hebben. Je hebt misschien het gevoel dat je altijd achterloopt, dat je niet genoeg gedaan hebt, ook al maak je langzaam gradueel vooruitgang. Je hebt hoe dan ook nog steeds een glanzend gevoel van hoop, vooral wanneer je je herinnert dat je vader je in je jeugd vertelde: “Je bent een erg creatief persoon”. Op dit moment wens je dat je een teken zou kunnen vinden dat je nog steeds zo creatief bent. Je wenst dit omdat je wereld vol met afleidingen je niet toestaat om een onderscheid te maken tussen “het werk van een muildier” en creativiteit. Zonder verdere vertraging, zal ik je de vier tekenen geven die je ervan zullen verzekeren dat je inderdaad een creatief persoon bent.

1. Je bent gepassioneerd over je werk

Ik zie passie als de brandstof voor creativiteit. Het is datgene wat ons vooruit blijft bewegen richting onze doelen en het bewerkstelligt onze taken. Je zult zeker in moeilijke situaties terechtkomen tijdens je reis. Zonder passie, in plaats van ervoor te kiezen om verder te gaan, is de keuze om te stoppen bij de eerste tegenslag gemakkelijk gemaakt. Dit is wat Natalie Davis, een professor van Geschiedenis aan de Universiteit van Toronto in Canada, te zeggen heeft over passie: “Ik denk dat het heel erg belangrijk is om een manier te vinden om afstand te nemen van wat je schrijft. Op deze wijze ben je niet zó geïdentificeerd met je werk dat je geen kritiek of reactie kunt accepteren. Dat is precies het gevaar dat ontstaat als je net zoveel effect hebt als ik en ik ben me daarvan bewust. Daarnaast besef ik ook wanneer het vooral belangrijk is dat iemand afstand neemt van het werk en dat is iets waar leeftijd je echt mee helpt.”

2. Je smacht naar schoonheid binnen simpliciteit

Begrijp me niet verkeerd op dit punt. Met simpliciteit bedoel ik niet dat je dingen onderschat. Steve Jobs zei eens: “Dat is één van mijn mantra’s geweest – focus en simpliciteit. Simpel kan moeilijker zijn dan complex: Je moet hard werken om je gedachten schoon te krijgen om het simpel te maken. Maar het is het waard omdat je bergen kunt verzetten wanneer je je doel bereikt. Toen Steve Jobs bijvoorbeeld de iPod aan het ontwerpen was vereiste hij dat gebruikers nooit meer dan drie keer moesten klikken om wat voor liedje dan ook in de bibliotheek te bereiken. Creativiteit schijnt door wanneer je je richt op grote dingen maar probeert deze dingen simpel te houden.

3. Je dagdroomt

Dit kan een andere verrassing voor je zijn. Vertelden ze je op school niet om te stoppen met dagdromen en om weer verder te gaan met studeren? Rebecca McMillan en anderen hadden een andere mening over deze notie toen ze in hun 2013 verslag ‘Ode aan positief constructief dagdromen’ vermeldden dat “het afdwalen van gedachten kan bijdragen aan het proces van creatieve incubatie” Er zijn vele gedachten die we verrassend genoeg tegenkomen wanneer we in onze dagdroom terecht komen.

4. Je raakt al het gevoel van tijd kwijt

Herinner je situaties waarbij jij je realiseerde dat je lange uren hebt gewerkt zonder het zelfs te merken? Dit is een teken dat je in de flow van een taak bent, dat je geniet van de taak en dat je creativiteit tot de limiet is gedreven. In tegenstelling tot wat we misschien geleerd hebben over de tijd in de gaten houden en time management als je creatief wilt zijn, is het verliezen van tijdsgevoel een teken van creativiteit. Zoals Kaufman zegt, “Creatieve mensen hebben datgene gevonden waarvan ze houden maar ze hebben ook de vaardigheid opgebouwd om in de staat van flow te raken. (…) De staat van flow vereist een match tussen je vaardigheden en de taak of activiteit waar je jezelf mee bezighoudt. Er zijn vele andere tekenen van creativiteit. Heb jij er een aantal in gedachten?

Foto: Flickr/hktang CC BY 2.0

Abder rahman

Abder-Rahman Ali

Ondanks zijn technologische achtergrond houdt Aber-Rahman zich ook bezig met productiviteit gerelateerde zaken. Hij gebruikt technologie voor het voordeel van productiviteit zodat het kan helpen omgaan met dit snelle en afleidende leven. Op zijn blog kun je meer informatie vinden betreffende zijn gedachten en strategieën.

Bezoek Abder-Rahman's blog