Interview met Martijn Aslander en Fokke Kooistra

Martijn Aslander — N°3 met Martijn Aslander

Fokke Kooistra: Ik ben hier met Martijn Aslander, die hoeft verder geen introductie want die kent iedereen wel. We gaan het hebben over filteren van informatie want daar heeft Martijn iets mee. Maar Martijn, voordat we beginnen, we zien in de video dat je arm in het gips zit. Kun je kort even vertellen wat daar gebeurd is?

Martijn Aslander: Ja, veel mensen kennen de segway, dat zijn zeg maar twee van die wielen met een gyroscoop erin met een lange stok eraan. Je kunt er mee rondrijden. Ironisch genoeg is de oprichter van de segway, de Marechaussee gebruikt ze onder andere ook op Schiphol, die is ooit met zo’n ding in een ravijn gestort en omgekomen. Er is een nieuw apparaatje op de markt van een ander merk en dat zijn eigenlijk die twee wieltjes met die gyroscoop erbij en daar kun je op staan en daar zit geen stok aan. Het is bizar, het is alsof je over de aarde rolt of glijdt. Die hadden ze op de Permanent Beta dag meegenomen en ik had het vrij snel onder de knie. Maar op het terrein heb je een stuk asfalt dat licht naar beneden glooit en ik was in gesprek met iemand en reed naast die persoon op dat ding. Toen wilde ik afstappen en ik had die glooiing niet helemaal doorgekregen, en het apparaat gedraagt zich onder die glooiing toch net eventjes ietsje anders, en toen viel ik achterover. Toen dacht ik instinctief, ik ga op mijn armen landen en toen zei die niet krak maar iets anders en toen was mijn elleboog uit de kom. Dat deed echt heel erg pijn. Maar hij was niet gebroken dus hij zit nu in het gips gespalkt en als ik mazzel heb ben ik daar in anderhalve week weer vanaf. No big deal.

Fokke Kooistra: Mooi zo, voordat de mensen zich voor de rest van de video afvragen: ‘Wat is er met Martijn gebeurd?

Martijn Aslander: Maar wat wel heel tof is, is dat ik door deze ervaring opnieuw over workflows en filteren en snelkoppelingen, shortcuts en voice control moet nadenken. En dat is voor de mensen in deze community denk ik heel waardevol, dus alles voor de wetenschap!

Fokke Kooistra: Helemaal goed. Daarnaast is filteren voor jou al heel lang een belangrijk thema. Kun je een klein beetje als intro erover vertellen hoe dat voor jou zo belangrijk geworden is?

Martijn Aslander: Het begint eigenlijk bij creativiteit. Creativiteit is voor mij niets anders dan slim verbinden van wat er al is, het maakt niet uit in welke situatie. Daarna ga je puzzelstukjes bij elkaar combineren om dat gedaan te krijgen wat je gedaan wilt krijgen, om iets te leren of op te lossen. Ik zie informatie als handige relevante bouwsteentjes voor creatieve processen. Voor alles ben ik iemand van ideeën en die ideeën zijn niets anders dan wat Schumpeter noemt, “gecombineerde informatie, neue Kombinationen”. Als je outside de box wilt denken dan moet je outside de box lezen, outside de box ontmoeten, outside de box laten inspireren. Heel veel mensen denken dat ik heel creatief ben maar dat is helemaal niet waar, ik heb alleen alle omstandigheden in mijn leven, en dat doe ik al heel lang, zo weten te ontwikkelen dat ik maximaal creatief kan zijn. Ik ben dus niet creatiever dan andere mensen, ik heb domweg meer legoblokjes, meer blokjes informatie en via omstandigheden kan ik die de hele tijd blijven samenvoegen tot nieuwe ideeën. Voor mij is het opsporen van allerlei soorten informatie: sociale informatie, strategische informatie, inhoudelijke informatie, kennis, een vereiste om creatief te kunnen blijven.

Martijn Aslander 2

Fokke Kooistra: Kun je daar een aantal voorbeelden van geven binnen je eigen workflow waar dat maximaal tot uiting komt?

Martijn Aslander: Ik weet niet of ik je vraag helemaal goed doorgrond, maar ik was gisteren met Kevin in een bouwmarkt en we hadden een heel gesprek gehad over workflows. We liepen binnen toen de bouwmarkt bijna dicht ging. In een split second zie ik een mevrouw bij de kassa en we moesten twee dingen hebben, ik moest weten of ik plankjes op maat kon zagen daar want dat scheelde weer een bezoekje aan een andere winkel en ik moest zandzakken hebben voor de zandbak van mijn dochter die morgen jarig is. Ik zit met mijn poot in het gips, zandzakken dacht ik van nou die zijn vast zwaar dus in een split second had ik uitgevogeld waar is de zaagafdeling, kun je hier ook laten zagen? Ja, check. Hmm het is niet handig dat ik zandzakken ga zoeken en ga sjouwen. Kevin jij regelt de zandzakken en komt daarna naar de zaagplek toe. Tegen de tijd dat hij klaar was met die zandzakken had ik de plankjes al gezaagd, kon hij mooi helpen sjouwen en waren we de winkel weer uit en dat was no big deal. En dan kun je je afvragen, wat heeft dat met je vraag te maken? Omdat we de hele dag al gesprekken hadden over workflows analyseerde Kevin deze situatie. Hij zei: “Ja blijkbaar in een split second analyseer je die hele situatie en bedenk je wat het meest optimale is dat hier moet gebeuren. We moeten zo snel mogelijk met het zand voor de zandbak naar buiten en ik kan niet sjouwen en ik heb plankjes nodig die op maat gezaagd moeten worden, kan dat hier ook? En hoe ga je met twee man zo snel mogelijk die winkel zo hacken dat je zo snel mogelijk weer buiten staat met datgene waar je voor kwam?”. Het kan best zijn dat sommige mensen dit een suf voorbeeld vinden maar spelenderwijs kwamen we er samen achter dat ik op die manier bijna alles in mijn leven als een soort logistiek, grappig en creatief spel zie.

Fokke Kooistra: Ik vind het een uitstekend voorbeeld van wat filteren inhoudt. Dat wil dus zeggen dat je op ieder willekeurig moment, in elk vraagstuk, heel snel filtert en uitzoekt en de beste oplossing probeert te analyseren en daarop probeert te acteren. Volgens mij is dat juist een uitstekend voorbeeld.

Martijn Aslander: Ja, en dan in stapjes vooruit denken, wat is het meest slimme om te doen? En dat dan ook nog delegeren aan de mensen bij wie het het beste past.

Fokke Kooistra: Dat komt helemaal niet neurotisch over, het is gewoon de manier zoals je erin staat en zoals je dingen probeert te fixen. En als je kijkt naar informatie, naar wat jouw leven van alle kanten binnenkomt, wat voor skills gebruik je om ervoor te zorgen dat je de juiste dingen wel leest en tot je neemt en juist andere dingen helemaal niet?

Martijn Aslander: De grap is, het is natuurlijk geen exacte wetenschap. Je weet domweg niet of je de juiste informatie hebt, kom daar maar eens achter. Ik denk niet in zulke termen. Wat ik elke keer merk is dat ik elke dag een stuk of vier kranten doorwerk, en op zaterdag ook nog wel een grotere stapel, en ik blader door die kranten heen en scheur alles eruit wat relevant is, omdat mijn oog erop valt, mijn interesse bestaat/ bestond. Volgende week geef ik een lezing over huisautomatisering op een congres voor mensen uit die ‘scene’ en dan alles wat ik tegen kom in een krant wat daarover gaat scheur ik eruit, en dan Google ik de namen en de mensen en die zoek ik dan op LinkedIn en dan roep ik hoi en dat gaat de hele tijd door. Dus afhankelijk van waar ik mee bezig ben verzamel ik de hele tijd puzzelstukjes die nu voor mij relevant zijn, of voor mensen om mij heen, en die verschijnen dan via een foto die ik ervan maak en die ik dan App naar iemand of ik scan het in voor latere referenties, of ik stuur het door op mijn nieuwsbrief of op Twitter of ik gebruik het bij een lezing. Ik ben de hele dag brokjes informatie aan het verzamelen om mijn werk te kunnen doen en om creatief te kunnen zijn. Maar dat kan heel breed zijn, het kan ook zijn dat ik het over een half jaar pas ga lezen of zo.

Martijn Aslander 1

Fokke Kooistra: En als je dan een definitie zou moeten geven van filteren, waar we het dan nu over hebben, wat is dat voor jou? Want er zitten verschillende elementen in. Ik hoor je zeggen, het is hoe je zelf informatie verwerkt maar het is ook hoe je zelf actief informatie probeert binnen te krijgen door contact te leggen met mensen of door andere dingen te lezen.

Martijn Aslander: Het grootste deel van mijn dag bestaat uit het opsporen van en het filteren van informatie. Dat begint op het moment dat ik wakker word, dan kijk ik op mijn telefoon, volgens alle productiviteit goeroes moet je dat niet doen maar ik doe het wel, zodat ik een stuk of vijftien sites en plekken langs ben gegaan, routinematig terwijl ik nog in mijn nest lig. Als ik onder de douche sta kan ik dan nadenken over wat ik net gelezen heb. Onder de douche ben ik vaak creatief en daar hangen AquaNotes, dat is papier waarmee je onderwater ook kunt schrijven, dus dan werk ik alles uit onder de douche en dan begint daarna mijn dag. Afhankelijk van de workflow van die dag, het schema en de agenda werk ik dan ter plekke de kranten door of dat komt later op de dag. Daarnaast komen er ook weleens een aantal RSS feeds langs. De gelezen RSS feeds heb ik allemaal onderverdeeld in mapjes. Die mapjes heb ik weer gerubriceerd op relevantie en op urgentie.

Fokke Kooistra: Zou je nou zeggen dat al die informatie je stress oplevert of juist niet?

Martijn Aslander: Nee, op geen enkele manier.

Fokke Kooistra: En hoe komt dat denk je?

Martijn Aslander: Het belangrijke is dat ik geen Word processor heb op mijn computer. Heel veel mensen zijn bezig met het produceren van stukken tekst overdag om anderen te overtuigen, om over te vergaderen, om dingen vast te leggen, maken PowerPoint presentaties en werken in Excel. Ik doe dat niet, ik ben daar een jaar of veertien geleden mee gestopt en als ik tekst moet produceren dan type ik dat gewoon in mail en dan mail ik het. Heel veel dingen die mensen overdag aan het doen zijn, die doe ik op de één of andere manier niet, die hou ik bij me weg waardoor ik de tijd die ik overhoud daarmee kan gebruiken om me te verdiepen in dingen. Als spreker moet ik dan ook mezelf dwingen om te formuleren wat ik net gelezen heb en eigenlijk is een groot deel van mijn werk lezen en in één of twee zinnen de essentie van wat ik gelezen heb verwoorden, parafraseren en dat gebruik ik dan weer om aan mensen complexe dingen uit te leggen.

Fokke Kooistra: Als je nou eens kijkt naar mensen die zeggen: ‘Hé, dit lijkt me wel gaaf en volgens mij is het ook belangrijk om te filteren en meer informatie tot me te nemen en daar ook iets mee te doen, want dat is eigenlijk de kern van de informatiesamenleving’. Maar mensen hebben het idee dat ze nog een beginner zijn, wat voor starttips zou je iemand willen geven om hiermee te beginnen? Wat is de beste manier om dit je steeds meer eigen te maken? Want ik denk dat het voor jou ook een proces is geweest waarin je steeds nieuwe dingen ontdekte.

Martijn Aslander: Verdiep je in RSS, het is een vrij oude technologie op het web, Really Simple Syndicator. RSS is nog steeds best wel een hele relevante filtertechniek en wat je ziet is dat veel mensen Flipboard kennen of Zite, dat zijn eigenlijk RSS gebaseerde news feeds. Elk Blog, elk Tumblr ding heeft RSS als het belangrijkste filtermechanisme op het web. Het is niet moeilijk om RSS onder de knie te krijgen want er zijn genoeg instructiefilmpjes op YouTube of lifehacking.nl. Als je dat eenmaal onder de knie hebt kun je ook gaan leren filteren, dan kun je een hefboom op RSS zetten, dus verdiep je in RSS.

Fokke Kooistra: En welke tool zou je mensen adviseren om mee te beginnen?

Martijn Aslander: Omdat ik al jaren een Mac gebruiker ben vanwege usability weet ik niet wat er in het Windows domein gebeurt. Op een Mac raad ik iedereen aan om, en dit werkt ook voor Windows gebruikers, Feedbin.me te gebruiken. Feedbin als ‘RSS aggregator’ zoals het mooi heet. Dat is een panel waar je alle RSS feeds naar toe kan slepen en dan kun je daar gaan filteren en aanklikken wat je belangrijk vindt. Er staat op Vimeo nog een stukje over Lifehacking en RSS ergens en dat legt het helemaal uit. Dat werkt nog met Google Reader en dat bestaat inmiddels niet meer maar het principe is bijna hetzelfde. En voor de mensen die IOS gebruiken raad ik Reeder aan, de Reeder app. Dat is mijn weapon of choice en als je daar in feeding slim mapjes aanmaakt en je prioriteert ze met een nummer dan staat de sorteervolgorde ook wel netjes. Wat ik het vaakst gebruik staat bovenaan. Er zijn een stuk of vijftig sites die check ik elke dag helemaal en hoe lager het in de lijst van Feeds komt hoe minder vaak ik ernaar kijk. Als ik even een dood uurtje heb dan loop ik door vierhonderd sites heen en dan heb ik alsnog de essentie. Dat is het filteren. Daarna moet je nog gaan bedenken, wat ga ik ermee doen? Op het moment dat ik besluit dat ik de tijd heb om het te lezen, ik ga er wat mee doen, dan gaat het naar Pocket en dat is een geweldige app, dat is eigenlijk je leeslijst. Als ik het gevoel heb dat ik hier op snelle termijn iets mee moet doen, binnen nu en twee dagen, dan mail ik het naar mezelf of zet ik het in Twello. Als ik het voor ooit wil bewaren komt het in Evernote, of ik deel het ter plekke op social media sites.

Fokke Kooistra: Dus Feedbin.me.

Martijn Aslander: Reeder, Pocket en vanaf daar gaat het de rest van de workflow in.

Fokke Kooistra: Super, dankjewel Martijn dat je even de tijd voor ons nam om hierover te spreken en succes met je arm.

Martijn Aslander: Ja, komt helemaal goed, dankjewel.

Kijk naar het interview met Martijn:

Foto: Flickr/uwehermann

Fotoshoot foto’s: Daniel Maissan

Martijn aslander

Martijn Aslander

Martijn Aslander is een professionele Lifehacker en verbindt mensen, informatie en ideeën. Hij is spreker op congressen en geeft advies aan overheid en bedrijfsleven. Daarnaast is hij de auteur van Easycratie. Zijn werk toont de ongekende mogelijkheden van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. Martijn is ook één van de oprichters van Lifehacking.nl, de website over slim werken en moeiteloos leven.

Bezoek Martijn´s website Volg @resourcerer via Twitter Slimmer werken en moeiteloos leven