Klaar voor de start, ‘power pose’!

Katy Bateson — N°4 met Thanh Pham

Recentelijk liep ik tegen een hele nieuwe wereld aan, de wereld van ‘Power posing’.

Mijn eerste ontmoeting was via een TED lezing van Amy Cuddy. Cuddy is een Sociaal Psycholoog en een Assistent Professor op de Harvard Business School.

‘Power posing’ is eigenlijk heel gemakkelijk te doen en het heeft te maken met het in positie brengen van je lichaam naar hoge ‘power poses’, die je niveau van zelfvertrouwen verhogen en je niveau van stress verlagen.

Hoe het werkt - theorie

Om te kunnen begrijpen hoe deze techniek werkt, moeten we kijken naar de hormonen die ermee te maken hebben. Hormonen zijn chemicaliën die ons lichaam gebruikt voor het geven van signalen op lange afstanden en voor dit artikel zijn we geïnteresseerd in twee hormonen, cortisol en testosteron. Cortisol is een stresshormoon dat toeneemt gedurende de vecht of vlucht reactie en testosteron is een dominant hormoon dat bij zowel mannen als vrouwen gevonden wordt.

Wanneer je je gestrest voelt, vooral net voor een grote conferentie, het geven van een presentatie of wanneer je een potentiële klant ontmoet, komen deze twee hormonen om de hoek kijken. Je cortisolwaarden nemen toe en je testosteronwaarden nemen af, met het resultaat dat jij je nerveus voelt en geen zelfvertrouwen hebt. Maar wat Cuddy en haar team hebben ontdekt is dat je dit proces ongedaan kunt maken door gebruik te maken van ‘Power posing’.

Wanneer je bezig bent met ‘Power posing’, maak je jezelf zo groot en open mogelijk. Deze lichaamshouding zorgt ervoor dat je testosteronwaarden toenemen en je cortisolwaarden afnemen. Dit zorgt ervoor dat je positiever reageert gedurende stressvolle situaties, je voelt een toename in kalmte en zelfvertrouwen.

Ik vond al deze informatie zeer interessant en daarom besloot ik na het bekijken van de TED lezing, en na zelf wat onderzoek te hebben gedaan, dat ik ‘Power posing’ een kans zou geven.

Oefenen

Ik besloot om de techniek privé te gebruiken, voordat ik mijn improvisatielessen zou geven. Ik poseerde voor twee minuten en ik wisselde tussen twee verschillende posities (het wisselen tussen posities was omdat ik een zere rug had en om twee minuten in één positie te blijven was niet comfortabel). Tot zover ik weet zit er geen voordeel vast aan het afwisselen.

Hier is een korte uitleg over de twee posities die ik gebruikte:

De eerste positie die ik gebruikte hield in dat ik met mijn armen omhoog gestrekt stond, alsof ik iets aan het vieren was. Mijn voeten waren op schouderbreedte van elkaar verwijderd en mijn kin richtte ik lichtelijk omhoog.

Bij de tweede positie stond ik rechtop met mijn handen op mijn heupen, voeten op schouderbreedte van elkaar verwijderd en mijn kin lichtelijk omhoog gericht (denk aan Wonder Woman voor deze positie!)

Ik geloof wel dat dit me geholpen heeft en het zorgde ervoor dat ik meer geaard en aanwezig was gedurende de les. Ik classificeer het lesgeven van improvisatie niet als een stressvolle omgeving voor mij, daarom waren de resultaten niet zo merkbaar als ze hadden kunnen zijn in een andere situatie, zoals b.v. voor het geven van een presentatie aan een groot publiek. Jammer genoeg heb ik geen zenuwslopende gebeurtenissen gehad terwijl ik aan ‘Power posing’ werkte. Daarom heb ik het tot nu toe nog niet echt kunnen testen!

Ik besloot ook om ‘Power posing’ in bed toe te passen, voordat ik opstond in de ochtend.

Normaal gesproken slaap ik in de foetushouding maar Cuddy’s onderzoek naar de effecten van slaapposities op cortisol- en testosteronwaarden heeft aangetoond dat het slapen in de foetushouding een negatieve impact kan hebben op hoe je je voelt. Door je lichaam in lage kracht posities te plaatsen, zoals het verlagen van je kin en je lichaam te sluiten, veroorzaak je een toename in cortisol en een afname in testosteron.

Nadat mijn alarm was afgegaan in de ochtend besloot ik om 5 of 10 minuten op mijn rug te liggen met mijn armen achter mijn hoofd en mijn benen gestrekt.

Ik ben echt verbaasd over het positieve effect dat dit op me had. Ik stond een stuk vrolijker op, had meer energie en ik voelde me minder suf dan normaal. Ik had het gevoel dat ik de wereld aan kon en dat voelde geweldig! Het voelde ook goed om mijn spieren te stretchen voordat ik opstond in de ochtend.

Hier zal ik zeker mee doorgaan!

Wat echt interessant is bij het doen van deze techniek is dat je weet dat het werkt, dat door iets alleen maar twee minuten te doen je jezelf chemisch aan het verbeteren bent.

Ga en geef ‘Power posing’ een kans, voordat je het huis verlaat, je jezelf verbergt in de toiletten of wanneer je wakker wordt en zie wat een verschil het uitmaakt voor jou.

Help daarna het nieuws te verspreiden. Denk aan alle mensen die je kent die een duwtje in de rug kunnen gebruiken, een vriend voordat hij zijn sollicitatiegesprek heeft, je kind voordat het een schoolpresentatie moet geven of een collega voor die grote vergadering.

Deel de kracht, deel de ‘Power pose’!

Foto: Flickr/Mimolalen

Katy batson

Katy Bateson

Katy gelooft in de kracht van het positief zijn en ze onderzoekt Productiviteit en Creativiteit. Ze werkt als een Productiviteits Ninja voor Think Productive, ze is een Improvisator en de leider van haar improvisatiegroep, We Are Improv. Katy heeft een fascinatie voor creativiteit en heeft Bee Creativity opgezet, ze beheert online cursussen die mensen helpen om hun creatieve zelf te herontdekken.

Katy's website Think Productive Volg Katy via Twitter