Later-lezen-workflow

Patrick Mackaaij — N°4 met Thanh Pham

Hoe volg jij het laatste nieuws op je vakgebied? Lus je favoriete tools handig door voor een soepele workflow.

Nieuwe artikelen ontdekken

Het laatste nieuws komt tot je via RSS, Twitter en nieuwsbrieven. Stuur hetgeen je écht wilt lezen snel door naar Pocket.

RSS

De beste manier om nieuwe artikelen te ontdekken is door regelmatig een kijkje te nemen bij je favoriete bronnen. In plaats van deze websites stuk-voor-stuk te bezoeken kun je ze volgen via RSS. Met name websites van dagbladen en blogs bieden een zogenaamde RSS-feed.

Een RSS-feed is een technische webpagina die de laatst gepubliceerde (of gewijzigde) artikelen opsomt. Die webpagina hoef je zelf niet te lezen. Je voegt de link naar zo’n feed één keer toe aan een zogenaamde RSS-reader.

De RSS-reader controleert periodiek of er nieuws is, bijvoorbeeld bij het opstarten. Vervolgens zie je hoeveel nieuws er is en kun je koppensnellen.

Feedly is een goed platform om je RSS-feeds op te verzamelen. Feedly heeft een webinterface en apps voor zowel Android als iOS. Op het Apple-platform is Reeder een fijne app om mee te werken. Alles synchroniseert met elkaar dus je leest moeiteloos verder waar je was gebleven.

Zowel Feedly als Reeder hebben een manier om artikelen die je later wilt lezen door te sturen naar Pocket. Met Reeder is dat een eenvoudige veeg met je vinger over de titel van het artikel.

Twitter

Twitter is als real-time medium voorzien van het laatste nieuws. Je bent zelf verantwoordelijk voor het samenstellen van interessante tijdlijnen.

Sommige trefwoorden zijn voor mij interessant om te volgen. Die heb ik onder handbereik staan. Daarnaast is het interessant om af en toe een kijkje te nemen bij de zogenaamde ‘trending topics’ - populaire onderwerpen van het moment die Twitter automatisch rapporteert.

Naast vaste trefwoorden volg ik tussen de 100 en 200 mensen op Twitter. Alle volgers dragen iets bij aan mijn tijdlijn. De één is grappig, de ander geeft een interessante blik op de actualiteit. Weer een ander is voor mij een filter op een bepaald vakgebied en sommigen dragen regelmatig interessante artikelen aan en verzorgen serendipiteit.

Ten slotte volg ik wat Twitter-lijsten. In Twitter-lijsten groepeer je Twitter-gebruikers, bijvoorbeeld op onderwerp of de manier waarop je mensen kent. Zo kun je gericht een tijdlijn lezen die alleen maar bestaat uit tweets van die mensen.

De meeste Twitter-apps ondersteunen Pocket, bijvoorbeeld door het linkje langer aan te wijzen. En anders kom je onder zowel iOS als Android vast een eind met de standaardmanier van delen.

De app van Twitter zelf is verder helaas wat onhandig doordat veelgebruikte functionaliteiten wat verstopt zijn. Voor Apple-gebruikers adviseer ik Twitterrific op iOS. Onder OS X is TweetDeck fijn omdat je meerdere kolommen tegelijkertijd kunt volgen. De app heeft ook nog eens sterke filters zodat je bij grote gebeurtenissen gemakkelijk het kaf van het koren kunt scheiden.

Onder Android lees ik enthousiaste reacties over Talon en Fenix. Let er vooral op dat je zowel je tijdlijn als zoekopdrachten en lijsten onder handbereik hebt.

Webbrowser

Misschien heb je al bedacht dat nieuwsbrieven je vaak attenderen op artikelen die je via RSS kunt volgen. Of misschien is er wel een Twitter-account te vinden die de artikelen betrouwbaar tweet. Dan kun je je uitschrijven van de nieuwsbrief, dat bespaart je weer wat e-mailberichten om af te handelen.

Er zal hoe dan ook altijd materiaal binnenkomen via bijvoorbeeld e-mail, sociale netwerken en chats. Bijvoorbeeld van een collega die een interessant artikel bij je onder de aandacht brengt. Die linkjes klik je aan om in de webbrowser te openen. En in je webbrowser stuur je ze met een druk op de knop door naar Pocket om later te lezen.

Artikelen later lezen

In Pocket lees je op de website of via de apps waar en wanneer je maar wilt je bewaarde artikelen. Pocket synchroniseert je leeslijst zodat je op al je artikelen verder leest waar je gebleven was. Zelfs bínnen een artikel, wat vooral handig is bij de wat langere teksten.

YouTube heeft zelf een “Watch Later”-knop en Pocket maakt video’s niet offline beschikbaar. En Apple’s webbrowser Safari heeft zelf een leeslijst. Toch gebruik ik voor alles Pocket. Pocket is voor mij één centrale plek voor alles wat ik later wil lezen/kijken, doorzoekbaar en prima te koppelen aan andere apps.

De hele workflow leunt natuurlijk wel op een soepele doorstroming van artikelen binnen Pocket. Maak er een gewoonte van om regelmatig artikelen te lezen. Gelezen artikelen kun je archiveren, verwijderen en doorsturen. Doorsturen naar social media of een specifiek iemand.

Tenslotte kun je artikelen doorsturen naar je takenlijst. Systemen zoals Wunderlist en Asana kunnen e-mailberichten omzetten naar een to-do. Omdat ik de artikelen op mijn blog regelmatig actualiseer stuur ik vaak op basis van een gelezen artikel een samenvatting van de benodigde aanpassing door.

Wie wat bewaart heeft wat

Pocket bewaart gelezen artikelen automatisch voor je. Als je artikelen op meer wilt terugvinden dan alleen de titel, dan heb je een Pocket Premium-abonnement nodig.

Misschien heb je al Evernote of genoeg aan de gratis editie daarvan. Of OneNote. Dan kun je belangrijke artikelen daar bewaren zodat je ze snel kunt terugvinden. Als je aan de andere kant voor Evernote betaalt en vooral artikelen bewaart, dan is Pocket Premium het overwegen waard.

Evernote heeft een webbrowser-extensie met een handige feature om artikelen terug te vinden. Als je “Gerelateerde resultaten” inschakelt dan zie je aan de rechterkant, naast Google-zoekresultaten, een blokje met gerelateerde resultaten in je notities. Altijd verrassend als je iets zoekt waarvan je het antwoord al eens opgezocht en bewaard had!

Foto: Flickr/mkhmarketing

Patrick mackaaij

Patrick Mackaaij

Patrick heeft een obsessie voor handige producten, diensten en werkwijzen die je tijd of ergernis besparen. Een soepele gang van zaken schept weer ruimte voor andere dingen. Neem contact op als je ICT handiger in wilt zetten of om te sparren over de onderwerpen waarin hij zich heeft verdiept.

Volg @Mackaaij via Twitter Volg Patrick via Linkedin Volg Patrick via Facebook