Mijn wapen tegen afdwalen

Richard Wolfe — N°5 met Johan D’Haeseleer

Afleidingen komen in allerlei vormen en maten. In mijn pogingen mijn productiviteit te verbeteren ben ik gemakshalve uitgegaan van de twee groepen, externe afleidingen en interne afleidingen.

Externe afleidingen komen van buiten het lichaam. Iemand die naast je staat met een vraag, een notificatie op je telefoon en zo een beetje alles wat je omgeving doet om je bewust (marketing) of onbewust (lawaai van spelende kinderen) af te leiden. Natuurlijk is er ontzettend veel baat voor je productiviteit te halen door het managen en reduceren van externe afleidingen.

Interne afleidingen komen van binnenuit. Je hoofd dwaalt af terwijl je iets leest of doet. Je maag knort of je herinnert je opeens dat je vergeten bent of je de auto wel op slot hebt gedaan. Interne afleidingen zijn moeilijker te verminderen, maar er zijn wel degelijk manieren om ze beter te managen.

Als notoir dagdromer heb ik verschillende dingen gedaan om te proberen mijn interne afleidingen beter te begeleiden. Ik ben dat zo belangrijk gaan vinden dat ik uiteindelijk een app heb ontwikkeld om heel laagdrempelig afdwalingen te kunnen parkeren om meteen weer verder te kunnen gaan met waar ik mee bezig was. Deze app heet Braintoss, een woord wat buiten fanatieke Star Wars fans om niks betekent, maar dat wij zijn gaan gebruiken voor het werpen (to toss) van de interne afleiding in je hersenen naar je inbox om er dan later (straks of morgen) iets mee te doen.

Met behulp van experts en de nodige vakliteratuur ben ik gekomen tot een aanpak die bij mij goed werkt, helaas lang niet altijd maar mijn productiviteit heeft er veel baat bij gehad (en als je nog advies hebt hoe het nog vaker goed lukt hoor ik dat graag :) De stappen zijn: • de interne afleiding herkennen en erkennen • de interne afleiding accepteren en beheren • weer aan het werk!

De interne afleiding herkennen en erkennen

Dit is wellicht nog het moeilijkst, maar het komt er simpelweg op naar dat je leert je bewust te zijn van het feit dat je een afleiding hebt. En in plaats van die halfbewust zijn gang te laten gaan gewoon benoemt. Ik zeg dan ook tegen mezelf: “ahhhh, een afleiding. Daar hebben we er weer één. Welkom en hoe kan ik je van dienst zijn?”

De interne afleiding accepteren en beheren

Vervolgens ga ik kijken wat ik met de afleiding wil. Als naar het toilet gaan nu toch echt het beste lijkt dan doe ik dat gewoon. Maar heel vaak zijn het afdwalingen, hersenspinsels en andere knagende taakjes. In al die gevallen wil ik de afleiding parkeren. Maak hem in dit geval bij voorkeur extern. Want als je denkt, oooh dat onthoud ik wel dan zul je snel merken dat de afleiding weer gaat rondzwerven om later opnieuw schade aan te richten.

Het ‘externalizen’ van een interne afleiding kan op verschillende manieren. Schrijf hem op in je notitieblok, krabbel even iets op je hand of op een bierviltje maar in veel omstandigheden heb ik die nou net niet bij de hand.

Braintoss hebben wij ontwikkeld om altijd met 1 hand je gedachte te kunnen vangen. Je kan hem inspreken, even snel fotograferen of typen en met één druk op de knop wordt de gedachte verstuurd naar je inbox. Hij is ook ontwikkeld om juist te werken op momenten dat je vaak afdwaalt. Dus op de fiets of in de auto (handsfree) of in het vliegtuig of op de hei (werkt ook offline). De enige uitzondering is nog de douche maar daar zijn gelukkig ook prachtige lifehacks voor :)

Je gedachte komt dan netjes in je inbox terecht met als extra bonus dat wat je zei uitgetypt wordt en we extra informatie over de locatie, afbeelding of het visitekaartje toevoegen. Zo wordt het makkelijker de email weer om te zetten naar een taak of te bewaren zodra je weer in je inbox bent.

Weer aan het werk!

En dan pluk ik de vruchten. Mijn afdwaling heeft een plekje gekregen en ik kan weer aan het werk, luisteren naar het gesprek of bewust verder gaan met lekker dagdromen :)

Foto: Flickr/Darron Birgenheier

Richard wolfe

Richard Wolfe

Richard is trainer en oprichter van Email Handyman. Daarnaast is hij druk bezig met het ontwikkelen van Braintoss en FreedomLab. Zijn passies zijn eenvoud, slim leven en cricket!

Email Handyman Braintoss